- HÅLLBARHET -

garden.jpg


I bryggeriet är det en självklarhet att arbeta med hållbarhet för miljö och klimat. Vi befinner oss ute på landet och naturen står oss nära. Då jordbruket har varit en stor del av gårdens historia känns det naturligt att ta ansvar för vår jord. Det är därför vi strävar mot minskad energiåtgång och hållbar utveckling. Eller som vi säger; vanligt bonnförnuft.

Hur vi arbetar med hållbarhet idag:

  • Värmeväxlare 1 som tar energin i ångan från koket till att värma kallvatten till nästa bryggning. Energin som annars skulle gått till spillo tas till vara.

  • Värmeväxlare 2 som tar tillvara värmeenergin vid vörtkylning till nästa bryggning.

  • Eldrift på ångpannan som värmer bryggverket

  • Maltrester (drav) efter bryggning blir foder till nötkreatur på närliggande gårdar.

  • Hållbar och lokalproducerad el från 100% förnybara och återvunna bränslen. Från Kraftringens bioeldade värmekraftverk i Örtofta.

  • Eget vindkraftverk som bidrar i vår elförsörjning.

  • Leveransbilar med gasdrift

  • Vi har ett slutet avloppssystem där avloppsvattnet sprids på fälten runt bryggeriet.

  • Certifierat ekologiskt bryggeri.

  • Våra ekologiska öl är 100% ekologiska, dvs vi utnyttjar inte dispenser för att använda konventionellt odlade råvaror i ekologiska produkter.

  • Malthantering sker till största delen i bulk till våra silos. Detta reducerar transporter och emballage.

  • Egen brunn på gården gör att vi är självförsörjande med vatten och därmed ingen transport och ej till belastning för vattenverken. 

  • Lagertruckar med eldrift.

  • Övergång till lättviktsförpackningar (glas) för minskad energiåtgång i process och transport

  • Investerat i burklinje för en mer hållbar förpackning. Aluminiumburkar reducerar transporter.

  • Arbetet med produktutveckling tar ofta avstamp i användandet av lokala råvaror. Resultatet av detta är exempelvis produkter som Skånsk Pilsner, Skånsk Tripel, Bagers Banquet Wheat Wine, Local Hops.

  • Arbete med innovativa produkter innehållande råvaror som är tåliga mot klimatförändringar. Exempelvis Akoya, Rotkraft, Balder.

  • Flask- och burketiketter är tryckta med vegetabiliska färger på papper som är certifierat FSC för hållbart skogsbruk

  • Tråg och lådor av papper som är certifierat FSC för hållbart skogsbruk

  • Investerat i separator för att reducera vattenförbrukningen och reducera produktsvinn.

  • Ny investering i solpaneler, i bruk 2023.

  • Inlett samarbete med lantbrukare Ola Bengtsson i Remmarlöv om att odla spannmål, däribland, kulturspannmål för ölbryggning.

Målsättningar inom hållbarhetsarbete

  • Minska vattenförbrukning.

  • Minska energiåtgång i tillverkningsprocessen